Söndagsguiden - Power nap

nappie

Söndag, den tröttaste dagen av de 7 dagarna i veckan. Vi går mot mörkare tidare här i Skandinavien och i och med att jag är stammens sömndoktor så kommer här en liten guide som förhoppningsvis hjälper dig till en piggare vardag. I veckans avsnitt har jag tagit med information som ger nybörjare en perfekt start på Power Naps. Kommer under hösten att posta en avancerad version som bland annat handlar om att lära sig förmågan att kunna sova när du vill och längre än en klassisk power nap.

3 enkla steg för en perfekt POWER NAP

1. Hitta en bra plats att sova på.
Tupplur på jobbet, en oerhört god idé om chefen tillåter det. Det ökar din koncentration och förmåga att prestera. Om din arbetsplats är inte tupplur-vänlig, kan du ta en power nap i bilen.

Tupplur på vägen - Om du kör bil kan du hitta en rastplats. Stäng alltid av bilen och sätt på nödbromsen. Om det är natt, parkera i ett väl upplyst område med mycket människor runt omkring och lås alla dina dörrar.
Stäng av din mobiltelefon och alla andra potentiella distraktionsmoment. Om bakgrundsljud är oundvikligt och störande, eller om du lider av tinnitus, sätt på hörlurar med avslappnande musik.

2. Koffein innan du somnar

Detta kan låta helt felaktigt eftersom koffein är en stimulerande drog som får dig pigg, men det kommer inte sparka in OMEDELBART. Koffein är två resor genom din mag-tarmkanal. Det kan ta upp till 45 minuter att absorberas. Med en "koffein tupplur" där 200 mg koffein konsumeras precis innan en 20-minuters tupplur blir det en påvisande prestandaförbättring i kroppen, det kommer också att lasta av hur sömnig du känner när du vaknar. Hoppa dock över koffein om det är sent på eftermiddagen, annars riskerar du att få svårt att sova på kvällen.

3. Upp med dig såfort alarmet går igång

Gå upp så fort larmet går av. Att sova under längre tid än 20 minuter kommer vara kontraproduktivt såvida du inte är tränad på det. Genom att sova mer än 30 minuter kan det i värsta fall (för en otränad person) leda till sömntröghet, att du känner dig trög och tröttare än någonsin när du vaknar.

Följ upp med fysisk aktivitet. Du kan öka din puls med några jumping jacks eller push-ups, eller lite jogging på plats.
Tvätta ansiktet och utsätta dig själv två starkt ljus (t.ex. solljus)sånt kan hjälpa dig att känna dig mer vaken också.


Cabo aka stammens sömndoktor önskar dere alla en god power nap och god natts sömn!

Alles gut alles gut

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0